Mike van der Aa

Trainer

“Het mooiste aan mijn rol? Mensen zien groeien. Hoe bleu ze binnenkomen en met hoeveel passie ze naar buiten gaan.”

Mike van der Aa is één van onze trainers en woont samen met zijn vrouw en zoon in het Brabantse Drunen. Hoewel hij onlangs de 50 aantikte, “Abraham”, grapt hij, voelt hij zich allesbehalve 50. Als we hem naar zijn hobby’s vragen, antwoordt hij: “Lekker sporten, veel duiken, honkballen. Ja, gewoon lekker in beweging zijn!” Naast het geven van trainingen heeft hij nog een grote passie: duiken! Al 30 jaar verkent hij de onderwaterwereld, samen met zijn vrouw, die al duikt sinds haar twaalfde, en inmiddels ook met hun zoon Job. “Papa, Job en mama gaan met z’n drieën onder water, hoe leuk is dat!” zegt Mike, die twee jaar geleden nog met zijn gezin op duikvakantie was in Bonaire.

Van klant naar collega

Hoe Mike bij ons terechtkwam, is eigenlijk best een leuk verhaal. Zeventien jaar geleden kocht hij een keuken bij Keuken Kampioen. “Toen dacht ik: dat is leuk. Tekenen en luchtig babbelen.” Op de middelbare school kreeg hij vaak te horen: ‘Mike, je bent alleen maar slap aan het ouwehoeren en aan het tekenen!’ “Nou, moet je eens kijken, nu geef ik er gewoon les in,” lacht hij trots.

Tijdens het uitzoeken van de kleuren van zijn keuken hoorde hij dat ze mensen zochten. Eén dagje meelopen was genoeg: hij was verkocht. Mike begon als verkoper, groeide al snel door naar vestigingsmanager in Tiel en deze vestiging werd daar zelfs uitgeroepen tot 'Winkel van het jaar'. Daarna volgden vestigingen in Ede en uiteindelijk zijn droomlocatie: Kaatsheuvel, de grootste showroom van Keuken Kampioen.

Wat hij daar het mooiste aan vond? Mensen begeleiden. “Als manager wordt je gevraagd de mensen beter te maken. Dat deed ik toen al.” En toen kwam de vacature voor trainer voorbij. “En één en één is twee,” aldus Mike. “Nu mag ik dit elke dag doen.” Inmiddels is hij al acht jaar trainer. Het mooiste aan zijn rol? “Mensen zien groeien. Hoe bleu ze binnenkomen en met hoeveel passie ze naar buiten gaan.”

Van open keuken naar Japandi: mee in de flow

Wat voor Mike zijn werk uniek maakt? “Het product staat nooit stil. We trainen steeds dezelfde onderwerpen, maar er komen altijd weer nieuwe trends en veranderingen bij. Denk aan Japandi, nieuwe vloeren, behang. “Daar gaat mijn interieurhart sneller van kloppen!” vertelt hij.

Om bij te blijven, bezoekt hij regelmatig beurzen zoals de VTWonen-beurs en gaat hij op bezoek bij leveranciers. Zo blijft hij op de hoogte van de nieuwe producten en kan hij keukenadviseurs optimaal ondersteunen. “Van een gesloten keuken in de jaren 80, naar het heden: de keuken is nu het hart van je huis. Eerst kies je de keuken, daarna pas de rest. Dat maakt het vak extra uitdagend en leuk.

Kennis opdoen met een glimlach

“Typisch Mike is zijn humor: luchtig, niet boven de mensen, maar samen met ze,” zegt hij zelf. Hij leert VVK-leerlingen alles over open en gesloten vragen, de fijne kneepjes van het vak, en wat er van ze verwacht wordt. De eerste dag draait vooral om kennismaken, want alle formules zitten bij elkaar.

Het Mandemakers jasje

“Kom je bij onze formules terecht, dan stap je in een warm familiebedrijf. Zodra je het Mandemakers jasje aan hebt, hoor je er echt bij. Uit allerlei verschillende achtergronden: van gastvrouw, restaurantmedewerker en kok tot mensen uit de bouw of zorg. Het vak kunnen we je leren, maar het willen én kunnen omgaan met mensen, die moet je hebben." aldus Mike.

Er zijn volop mogelijkheden om door te groeien. Verkopers starten in de showroom, maar groeien door tot inmeter of zelfs eigenaar van een eigen showroom volgens Mike. "Wie ambitie toont en zich inzet, kan binnen ons bedrijf echt ver komen. De kansen zijn er, jij moet ze alleen pakken!”